Lukas Graham - Dansk ghettopop fra Hollywood

I 2012 væltede Lukas Graham de danske hitlister med deres rekordsælgende debutalbum. Nu er bandet endelig tilbage på hitlisternes tinder med ”Lukas Graham (Blue Album)”. Vi har mødt den 26-årige forsanger på hans favorit-restaurant, Kadeau, til en snak om det nye album og samarbejdet med DALI.

”Criminal Minds” spiller selvhøjtideligt fra de nyligt monterede DALI RUBICON-højttalere på restaurant Kadeau’s vægge, mens PH-lamper og bornholmske Michelin-kokke gynger med på beatet. I det sidestødende lokale får vi en kop kaffe med Lukas Forchhammer, forsanger i bandet Lukas Graham.

Hård, dybt og tungt! Sådan beskriver Lukas Forchhammer sit nye album, inden han tager en stor slurk af den sorte kaffe og smilende læner sig tilbage i en af restaurantens designerstole. Han fortæller at albummet tager udgangspunkt i historier fra hans eget liv. Reflekterende historier om savnet til sin far, fremtidens uvished og livet i Hollywood.

”Jeg finder inspirationen til sangene i min hverdag. Derfor er inspirationen til singlen ’Strip No More’ fundet efter besøg på en stripklub i Los Angeles”, siger Lukas Forchhammer.

Det er historier, som Lukas Forchhammer i 2015 vil få mulighed for at synge ud på den største af alle scener – det amerikansk marked. Lukas Graham skrev i 2013 under på en pladekontrakt med Warner Music, og nu kommer svendeprøven for den rolige sanger.

”Det ser ud som om, at vi får lov til at prøve vores musik af i de amerikanske radioer allerede i år. Men det vigtigste er, at vi bliver ved med at være dem, vi er, og at vi bliver ved med at lave den musik, som vi laver. Vi er jo blevet signet fordi, vi ikke lyder som de andre”.

Det sværeste har været sorteringsprocessen af amerikanske producere, der siger de er dygtige, og folk, der faktisk er dygtige, fortæller Lukas Forchhammer. Den helt rigtige person for deres internationale debutalbum fandt de i Ross Golan, der blandt andet har arbejdet sammen med Justin Bieber, Nicki Minaj, Maroon 5 – og danske Medina.

”Normalt skriver Ross en del usmageligt pop, som jeg vil kalde det, men med os får han en helt anden dybde. Det er ikke et åbenlyst match. Han skal ikke bruge tid på at fortælle os, hvordan sangen skal synges. Når vi er sammen med Ross, kan vi egentlig bare fordybe os i at skrive en fed sang, der siger noget, som en sang ikke har sagt før”.

Men livet i USA kan også byde på udfordringer i hverdagen. Lukas Forchhammer savner Danmark, når han ikke kan drikke vandet fra hanen eller spise rugbrød med leverpostej. Derimod har han altid sin danske DALI KUBIK-højttaler med sig, når han er i Los Angeles.

”Det handler om lyd. God lyd”

”Det kan være svært at tage på eventyr i USA på egen hånd. Men vi har fået en masse støtte, opbakning og virkelig mange muligheder i USA, blandt andet fordi vi samarbejder med DALI. Vi har et økonomisk råderum, som andre artister ikke har derovre. Derfor kan vi gøre det hele på vores måde”, siger Lukas Forchhammer og fortsætter:

”Vi har ikke brug for nyt tøj, men vi har brug for højttalere. Derfor interesserer det mig ikke at indgå aftaler, hvor jeg skal foreslå folk at prøve den nye Lacoste-parfume. Det er ligegyldigt. God lyd er det, vi lever af. Og det er det, DALI lever af. Partnerskabet er det ideelle match – og samarbejdet fungerer bare godt”.

Samarbejdet mellem DALI og Lukas Graham har skabt fire dokumentarfilm, der fortæller den unikke historie om sangerens eventyr fra kontraktunderskrivelsen med Warner Music til indspilningen af det nye album i Hollywood Hills med top-producere. Og albummet har været flittigt afspillet på DALI-højttalere, fortæller Lukas Forchhammer:

”Det er svært at kombinere ideologi og økonomi, og alligevel ikke. Det handler om lyd. God lyd. Og hvis jeg siger, at vores amerikanske album er blevet færdigt med hjælp fra, og er blevet bedre på grund af DALI Speakers, så er det ikke helt ved siden af. Jeg bruger mine DALI FAZON'er meget derhjemme. Jeg bruger dem med et forstærkersystem, hvor jeg ikke kan ændre på bassen og diskanten, men kun kan skrue op og ned for lyden. På den måde kan jeg høre sangen for det den er.”

”Now is the time of your life”

Det blå album har vist en eftertænksom side af Lukas Forchhammer, der med nummeret ”7 Years” sender os på en tidsrejse gennem hans fortid og fremtid. Særligt fortiden har været præget af faderens død, som har udløst mange tanker om formålet med livet. Men inden Lukas iscenesætter sin egen festlige ”Funeral”, så er han klar til at ”Take The World By Storm” og nyder lige nu kærligheden fra det danske publikum.

”Min far spurgte mig altid: When was the best time of your life? Og hvis jeg svarede andet end ’nu’, så ville han ryste på hovedet og forklare, at den bedste tid er nu. Det er altid nu. Det synes jeg er værd at holde fast i. Hvis vi hele tiden drømmer os frem og frem, så glemmer vi at nyde den store succes, vi har i Danmark”, siger Lukas Forchhammer og fortsætter:

”Når man laver musik på det her plan, kan man let glemme, at det bare er en leg. Meget afhænger af, hvordan vi præsterer, men det er stadig bare en leg. Hvis man glemmer det, så tror jeg, det kan blive nogle utrolig lange og kedelige dage.”

Lukas Forchhammer holder sin fars livsfilosofi nært, mens glæden til musikken stadig blusser på det album, der kan ses som en lyrisk dagbog til hans familie og omgivelser med faderen som det usynlige vidne til sin søns vej mod den musikalske top. Mens Lukas Forchhammer forlader lokalet for at finde dansk smørebrød, krydser skribenten fingrene for at drømmene bliver virkelighed – og vi næste år kan sidde med en jordnær verdensstjerne på selvsamme restaurant. Kun tiden vil afsløre udfaldet, men du kan nu slå ventetiden ihjel med seneste afsnit af den unikke DALI-dokumentar om Lukas Graham, som er filmet af Sundance-vinderen Rene Sascha Johannsen, nedenfor: